Hľadáš niečo?

Kontakt

kinkiblog@gmail.com

Zdieľaj





Používa službu Blogger.

Doba jedová? 1.časť- Biele jedy

Cukor

Dnešná doba je preplnená nezdravými nápojmi, jedlami, ale aj prísadami, ktoré sa do potravín dávajú. Nikto však na prvý pohľad nepodozrieva obyčajný "nevinný" cukor. Nie je tajomstvom, že cukor spolu so soľou už dlhé roky nesú nelichotivý názov biele jedy. The Kinki vám prináša nový 10-dielny seriál o prísadách a produktoch, ktorým by ste sa mali vo svoje kuchyni vyhýbať, alebo sa ich aspoň snažili obmedziť, prípadne nahradiť dostupnými alternatívami. Nových dielov sa dočkáte každý týždeň v Nedeľu. 



Trošku biológie

Cukor aj soľ sa považujú za osmoticky účinné látky. Čo to znamená pre naše telo? Znamená to, že tieto zlúčeniny ovplyvňujú množstvo vody v našom organizme, konkrétne v našich bunkách. Tento dej sa nazýva osmóza. V bunkách môžu vzniknúť 3 stavy/ prostredia:
  1. izotonické: Toto prostredie je pre organizmus ideálne, pretože koncentrácia osmoticky účinných látok v bunke a prostredí je vyrovnaná. To znamená, že množstvo vody v bunke nie ani malé, ani príliš veľké.
  2. hypertonické: Koncentrácia osmoticky účinných látok v bunke je vyššia ako v prostredí. A.k.a. voda z bunky sa vylučuje, čoho následkom je zmenšovanie buniek a celkové spomalenie metabolizmu buniek, pretože voda je nevyhnutná pre všetky procesy, ktoré bunka vykonáva (a ktorými vás nebudem nudiť v tomto článku, ale môžete ich nájsť v rubrike Veda a Tech). Toto prostredie môžete na svojom tele pozorovať hlavne bolesťami hlavy, únavou, prípadne až mdlobami. 
  3. hypotonické: Koncentrácia osmoticky účinných látok v bunke je nižšia ako v prostredí. Alebo aj nedostatok cukru a soli v bunkách je tiež na škodu. Množstvo vody v bunke sa zvyšuje, čo ma za následok zväčšovanie objemu bunky, pričom môže dôjsť až k jej prasknutiu. 

Ale hnedý cukor je zdravý, nie?

Rafinovaný biely cukor je najhorší. Ide v podstate o prázdne kalórie, bez akýchkoľvek živín, pretože tie sa zničia rafináciou. Mnoho ľudí si preto myslí, že hnedý cukor je teda zdravší. Myslíte si, že je nejaký rozdiel medzi hnedým a trstinovým cukrom? Ľudia si stále tieto dva druhy cukru mýlia. Častokrát sa pod hnedým cukrom ukrýva rafinovaný biely cukor zafarbený nahnedo karamelom alebo melasou. Existuje aj prírodný hnedý cukor, ktorý sa získava z cukrovej repy a neprechádza rafináciou, čím si zachováva dôležité minéraly a niektoré vitamíny, a je preto aj ľahšie stráviteľný. Tento druh cukru je na obale jasne označený nápisom prírodný hnedý cukor, väčšinou v nenápadnom a nekomerčnom obale. Trstinový cukor je z tejto trojky najzdravší. Spracuváva sa mechanicky a obsahuje jednoduché cukry (monosacharidy) a dôležité minerály, vďaka čomu je veľmi ľahko stráviteľný. Podobne ako glukóza sa takmer okmažite dostáva do krvi, preto je dobrým rýchlym zdrojom energie. 
Prírodný hnedý cukor vyrobený z cukrovej repy
Prírodný trstinový cukor

Hnedý cukor s "chuťou karamelu"- biely rafinovaný cukor zafarbený karamelom

Žijem zdravo, môj jogurt je bez cukru

Viete, čo presne znamená, že Váš jogurt je light? Alebo že je Váš jogurt bez cukru či dokonca bez pridaného cukruPozrime sa, čo znamená pre potravinársky priemysel cukor: 
  • light- Výrobky označené light by mali obsahovať znížený podiel cukru alebo tuku. Pri výrobkoch so zníženým množstvom tuku však musíme rátať so zvýšeným obsahom cukru. Týka sa to hlavne jogurtov, pretože ak sú zbavené tuku, musí sa do nich pridať zahusťovadlo, ktoré častokrát obsahuje vysoký podiel cukru alebo umelých sladidiel.
  • bez cukru- Podľa zákona o potravinách smie byť výrobok označený  slovami "bez cukru" v prípade, že obsahuje najviac 0,5g cukru na 100g/100ml produktu. Pokiaľ teda neobsahuje "potravinárske" cukry, za ktoré sú považované len sacharóza (stolový cukor), glukóza, fruktóza a dextróza. A tu je kameň úrazu. Všetko ostatné sa totiž nepovažuje za cukor, a preto sa darmo budete čudovať, že Váš jogurt bez cukru je sladký. Produkty bez  cukru totiž môžu obsahovať rôzne druhy umelých sladidiel či alkoholových cukrov, ktoré sa vyznačujú veľmi sladkou chuťou v malom množstve.
  • bez pridaného cukru- Znamená, že do produktu neboli pridané žiadne monosacharidy, disacharidy ani umelé sladidlá, ani žiadna iná potravina, ktorá sa používa ako sladidlo. Po slovensky povedané, výrobca tak označuje produkty, do ktorých zámerne nepridal žiadne cukry, ale určite zložky produktu obsahujú prirodzene sa vyskytujúce cukry. Správne označenie pre spotrebiteľov by teda bolo obsahuje prirodzene sa vysktujúce cukry, čo však nájdete na mizivom percente potravín. 
Bez cukru- obsahuje alkoholové cukry sorbitol, maltitol, maltitolový sirup, manitol, xylitol
a sladidlá aspartam, acesulfám K

Umelé sladidlá

Nad tvrdením, že umelé sladidlá predsa zdravému organizmu neškodia sa mi stále zastaví rozum. Už ako dieťa som nechápala prečo sú žuvačky bez cukru sladké. Po čase, keď som sa začala zaujímať zložením potravín prišlo veľké sklamanie. Koľko jedov skutočne obsahuje všetko, čo zjeme. Umelé sladidlá a alkoholové cukry sú to najhoršie z najhoršieho.
Ako fungujú? Umelé sladidlá neobsahujú žiadne alebo takmer žiadne kalórie a nezvyšujú hladinu krvného cukru (glukóza). Ich jedinou úlohou je vyvolať v potravinách sladkú chuť. Každé zo sladidiel má iné chuťové vlastnosti a výsledný požadovaný "efekt" sa docieli väčšinou šialenou kombináciou viacerých sladidiel. Účinky kombinácií sladidiel doteraz nie sú preskúmané, no s určitosťou sa vie, ako vo všeobecnosti pôsobia na organizmus. Sladidlá sú niekoľko sto násobné sladšie ako sacharóza. Do mozgu preto pošlú signál, aby sa telo pripravilo na veľký prísun energie, a tak začne vytvárať hormón inzulín, ktorý ukladá cukry z krvi do zásob. Energia však nepríde, pretože sladidlá sú nekalorické. Telo sa však oklamať nedá a pomstí sa Vám tým, že chýbajúcu energiu bude vyžadovať, a teda budete mať stále väčšiu chuť na sladké.

E950- Acesulfám K

Je asi 200krát sladší ako sacharóza a má jemne nahorkastú chuť, ktorá sa potláča kombinovaním s inými sladidlami. Nevstrebáva sa v tele, vylučuje sa v moči. Existuje viacero rozporuplných štúdií, ktoré si navzájom odporujú ohľadom jeho bezpečnosti, takže nie je 100% preukázané ako škodí ľudskému organizmu. Nakoľko je však častokrát jeho horkosť prekrývaná aspartámom alebo sacharínom, odporúčam vyhýbať sa mu. 

E951- Aspartám

Tiež sa v potravinách vyskytuje pod krycou formulkou "obsahuje zdroj fenylalanínu". Pravdepodobne neexistuje žuvačka, ktorá by neobsahovala aspartam. Patrí k najkontroverznejším sladidlám tohto storočia a je bombardovaný útokmi na jeho škodlivosť zo všetkých strán. Desivá je už len historka o tom, ako aspartám vznikol. Objavený bol náhodne chemikom Jamesom Schlatterom v roku 1965, kedy testoval liek na liečbu žalúdočných vredov. Jeho spolupracovník však namiesto "test it" (otestuj to) rozumel "taste it" (ochutnaj to) a úcitil sladkú chuť. Aspartám vzniká syntézou (skladaním) 3 látok:
  1. fenylalanín
  2. kyselina asparágová
  3. metanol (áno, ten metanol, ktorý spôsobuje oslepnutie až smrť)
Americký úrad pre bezpečnosť potravín (FDA) schválil aspartam pre používanie v suchých potravinách v roku 1974. Je totiž tepelne nestabilný a pri zahriatí alebo v tekutinách sa rozkladá na svoje 3 základné zložky, z ktorých je vytvorený. Hneď na to bol však zakázaný, pretože Dr. John Olney (vedec z oblasti neurológie) a právny zástupca spotrebiteľov James Turner podali námietky. V roku 1981 však bol znovu schválený v suchých potravinách a vďaka tomu, že priniesol zisk niekoľko desiatok miliónov dolárov bol v roku 1983 povolený aj v sýtených nápojoch v nízkou hodnotou pH (nápoje obsahujúce ovocné a iné kyseliny- tie spôsobujú spomalenie rozkladu aspartámu, ale nezastavujú ho). V Japonsku bolo jeho používanie zakázané, my sa toho však očividne nedočkáme. Aké nežiadúce účinky spôsobuje?
  • nádory na mozgu
  • sklerózu multiplex
  • epilepsiu
  • syndróm chronickej únavy
  • Parkinsonovu chorobu
  • Alzheimerovu chorobu
  • mentálnu retardáciu
  • lymfóm
  • fibromyalgiu
  • cukrovku
  • vrodené poruchy
  • bolesti hlavy
  • depresia
  • malátnosť
  • problémy s dýchaním
  • strata pamäte
  • zrakové problémy 
  • úzkosť
  • búšenie srdca
Ako je možné, že látka ako aspartam je ešte stále na trhu?
Zo 165 štúdií, 74 bolo sponzorovaných spoločnosťami s prepojením na aspartám (ako Searle, Nutrasweet a Ajinomoto) a 91 štúdií bolo sponzorovaných z nezávislých zdrojov. Výsledky boli nasledovné:
  • 100 percent spoločnosťami sponzorovaných štúdií potvrdilo bezpečnosť aspartámu
  • 92 percent nezávislých štúdií objavilo minimálne jedno potencionálne riziko
Téma Aspartam je neuveriteľne rozsiahla, preto by som to zatiaľ ukončila poslednou poznámkou na zamyslenie pre tých, ktorí sú stále presvedčení o tom, že aspartam je bezpečná látka. Najskôr biochemická vojnová zbraň, o pár rokov neskôr absolútne neškodné potravinové sladidlo.

E952- Cyklamát

Nemá horkú chuť a je 40krát sladší ako sacharóza. Ešte nedávno bol zakázaný v Českej Republike, čo však zmenilo nariadenie našej slávnej EÚ. Častokrát sa zmiešava so sacharínom, čím sa vytvára ďalší "zdravý" koktejl látok. V tele sa metabolizuje na cyklohexilamín, ktorá spôsobuje rakovinu vylučovacej sústavy. Samozrejme, táto skutočnosť bola hneď vyvrátená istou "nezávislou" vedeckou štúdiou. 

E954- Sacharín

Vyrába sa synteticky z toluénu a často sa používa v spojení s aspartamom. Sacharín je 200-700 krát sladší ako bežný stolový cukor, ale nemá žiadny energetickú hodnotu. Používa sa hlavne ako stolové sladidlo pre diabetikov, na ochucovanie jedál a nápojov, nealkoholického piva, cukroviniek, žuvačiek, horčice, majonézy, zubných pást a vôd, balzamov na pery atď. Podľa dlhodobých výskumov existuje podozrenie na možnosť vzniku rakoviny močového mechúra, a to predovšetkým u mužov. V roku 2000 však ďalšia spoľahlivá štúdia toto riziko vyvrátila, sacharín bol odstránený zo zoznamu karcinogénnych látok a znova sa dostal na trh.

E955- Sukralóza

Je približne 600-krát sladšia ako cukor a bola vynájdená v roku 1976 vedcami v Londýne. Vyrába sa chemickou modifikáciou sacharózy. Tri hydroxylové skupiny (OH) boli nahradené atómami chlóru.  Štúdie pri tomto sladidle sú taktiež rozporuplné, niektorí ju považujú sa bezpečnú, no je taktiež spájaná s výskytom rakoviny, bolesťami hlavy, bolesťami svalov, hnačkami alebo inými tráviacimi problémami.

Aké sú alternatívy?

Stévia

Plusový bod pre stéviu je, že je to prírodné sladidlo. Ide o malú kríčkovitú rastlinu, ktorá má výrazne sladké listy. Okrem sladivých látok - glykozidov, obsahujú listy Stévie aj ďalšie zlúčeniny, ktoré dodávajú tejto rastline liečebné vlastnosti. Sú to chlorofyl, xantofyl, oligosacharidy, voľné uhľohydráty, aminokyseliny, saponíny, bielkoviny, vlákninu, rôzne éterické oleje, triesloviny, minerály a vitamíny: vápnik, draslík, chróm, kobalt, železo, magnézium, mangán, fosfor, selén, kremík, zinok, vitamín C, beta-karotén (vitamín A), riboflavín (vitamín B2), tiamín (vitamín B1), niacín (vitamín B3), tokoferol (vitamín E), bioflavonoidy (vitamín P) a vitamín K. Pozrime sa teda na jej prospešné účinky:





  • reguluje množstvo cukru v krvi
  • zvyšuje aktivitu pankreasu
  • zlepšuje rovnováhu glukózy
  • zvyšuje príliv energie
  • stabilizuje krvný tlak
  • urýchľuje zlepšenie stavu po námahe
  • zvyšuje schopnosť tela spaľovať tuk
  • zvyšuje kapacitu pamäti
  • spomaľuje degeneráciu tkaniva
  • vyrovnáva večerné kolísanie hladiny energie
  • znižuje chuť na sladké
  • neboli zistené prípady mozgového nádoru, záchvatov, slepoty, alebo iných negatívnych účinkov ako pri umelo vyrobených sladidlách
  • má antiseptické vlastnosti, ktoré sa osvedčili pri liečení poranenej kože.
  • má antimikrobiologické vlastnosti, ktoré inhibujú (spomaľujú) rast streptokoka a iných baktérií
  • utišuje bolesť

Brezový cukor

Brezový cukor je biely, sladký, kryštalický uhľohydrát, druh prírodného cukru. Vzhľadovo a chuťovo je takmer identický s tradičným kryštálovým cukrom, ale jeho  vplyv na ľudský organizmus je presne opačný. Z konzumácie brezového cukru sa nepriberá, pozitívne vplýva na zuby, na jeho zúžitkovanie organizmus nepotrebuje inzulín, urýchľuje tráviaci proces a napomáha vylučovaniu. Pozrime sa na jeho pozitívne účinky:
  • znižuje neprirodzený pocit hladu
  • znižuje chuť na sladké
  • napomáha tráveniu, pôsobí proti zápche
  • udržuje a stabilizuje hladinu cukru v krvi
  • nezvyšuje potrebu inzulínu v tele
  • je nízkokalorický
  • zabraňuje tvorbe zubného kazu, zubného kameňa
  • znižuje tvorbu škodlivých baktérií v organizme
  • je použiteľný pri mykotických ochoreniach, aj pri candide
  • podporuje vstrebávanie vitamínov skupiny B

Glukóza

Je najznámejší monosacharid- skladá sa z jednej molekuly. Táto jednoduchá forma už nepotrebuje trávenie alebo štiepenie na ešte jednoduchšie formy, nazývame ju teda monomérom cukrov.  Po vstupe do tela sa veľmi rýchlo dostáva priamo do našej krvi. Je okamžite k dispozícii ako forma energie = krvný cukor. Tak, ako si telo dokáže ukladať do zásoby tuk v podobe podkožného tuku, vie si skladovať aj glukózu. Tú si ukladá z krvi do pečene vo forme glykogénu vďaka hormónu glukagón. V prípade potreby sa znova uvoľňuje do krvi ako glukóza. Neukladá sa do tukových zásob.








Autor: Mižú

0 komentárov:

Zverejnenie komentára